دستاوردهای غرورانگیز محققان و متخصصان ایرانی
تولید آزمایشگاهی سه نانوداروی جدید سرطان پستان و کولون
رییس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران از تولید آزمایشگاهی سه نانوداروی جدید ضد سرطان با کاربرد در درمان سرطانهای پستان و روده بزرگ و ورود آنها به بازار پس از دو سال خبر داد.
دکتر رسول دیناروند در گفتوگو با ایسنا، مهمترین مشکل داروهای ضد سرطان موجود را آسیب رساندن به سلولهای غیر سرطانی عنوان کرد و گفت: معمولا داروهای ضد سرطان موجود (داروهای شیمی درمانی)، موادی با سمیت بالا هستند که علاوه بر از بین بردن سلولهای سرطانی به سایر سلولهای بدن آسیب وارد میکنند از این رو دارای عوارض جانبی شدیدی هستند.
وی افزود: در این راستا تنظیم دوز مصرف این نوع داروها به گونهای است که از یک سو عوارض جانبی کنترل شده و از سوی دیگر مصرف دارو اثربخش باشد اما به دلیل شدت عوارض جانبی، دوز بالای دارو نمیتواند استفاده شود؛ بنابراین معمولا درمان سرطان موفقیتآمیز نیست.
دیناروند با اشاره اینکه فناوری نانو کمک میکند که عوارض جانبی داروهای ضد سرطان کاهش یابد، تصریح کرد: داروهایی با فناوری نانو به صورت هوشمند به سمت سلولهای سرطانی هدایت میشوند به طوری که دارو تنها وارد سلولهای سرطانی شده و کمتر به سلولهای سالم آسیب میرسانند.
رییس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به فعالیت هشت ساله محققان مرکز تحقیقات نانو فناوری این دانشکده در زمینه تولید نانو داروهای درمان سرطان به ایسنا گفت: تا کنون تولید آزمایشگاهی سه نانو دارو برای درمان سرطانهای شایع مانند سرطان کولون (روده بزرگ) و سرطان سینه در مرحله آزمایشگاهی آغاز شده و به روی حیوانات تستهای موفقیت آمیزی داشتهاند.
در ادامه با حمایت ستاد توسعه فناوری نانو، دانشگاه علوم پزشکی تهران و وزارت بهداشت شرکتهای دانش بنیان برای ادامه مسیر تولید این نانو داروها تاسیس و در حال حاضر در مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی تهران جهت ورود به تولید نیمه صنعتی مستقر شدهاند.
دیناروند با بیان اینکه با تولید نیمه صنعتی نانوداروها، امکان ورود داروها به بازار وجود دارد، خاطرنشان کرد: معمولا مصرف نانوداروهای ضد سرطان حجم بالایی ندارد و تنها در حد چند ده هزار ویال مصرف دارند؛ بنابراین امکان تولید آنها در مرکز رشد وجود دارد.
رییس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: با آمادهسازی خط تولید نیمه صنعتی نانو داروها طی یک سال آینده در مرکز رشد دانشگاه و کسب تاییدیههای لازم و کنترل کیفیت نانوداروها طی یک سال بعد از آن در نهایت احتمالا طی دو سال آینده سه نانوداروی ضد سرطان به بازار عرضه شوند.
وی ادامه داد: این سه دارو، داروهای جدید نیستند اما ساختار آنها به شکل نانو دارو در آمده که مشابهی در بازار ندارند.
رییس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: فاصله ورود نتایج فعالیتهای تحقیقاتی تا بازار خیلی زیاد است به طوری که چندین سال زمان میبرد تا پس از کسب تاییدیههای لازم وارد بازار شوند.
هشت رادیوداروی جدید تا دهه فجر رونمایی می شود
مجری طرح کلان ملی فناوری تولید رادیو داروها از رونمایی هشت قلم رادیوداروی جدید تا دهه فجر امسال خبرداد.
به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر 'امیررضا جلیلیان' در این مورد گفت: در سال 87 مذاکرات اولیه برای حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از صنعت هسته ای به ویژه رادیو داروها آغاز شده است و پس از رایزنیهایی که حدود 10 ماه طول کشید، قرارداد طرح کلان ملی فناوری تولید رادیو داروها بین این معاونت و سازمان انرژی اتمی ایران امضا شد.
مجری طرح کلان ملی تولید رادیو داروها گفت: پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای به منظور اجرای این طرح از پنج مرکز مهم پزشکی هسته ای کشور نیازسنجی به عمل آورد و در نهایت از سوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی فهرست رادیو داروهای مورد نیاز در کشور دریافت و بررسی های اولیه بر اساس توان و کارآمدی پژوهشگاه انجام شد.
وی افزود: بر این اساس حدود 20 رادیو داروی اولویت دار انتخاب و اجرای طرح آغاز شد؛ منظور از انتخاب 20 قلم رادیو دارو این بود که اگر از این تعداد در بازه زمانی کوتاه اجرای طرح، مواردی جواب نمی داد، حداقل 15 دارو را بتوانیم در زمان مشخص تولید کنیم.
جلیلیان تاکید کرد: بلافاصله پس از تولید رادیو داروها، کمیته اخلاق پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ایران بررسی روی بیمار ها را انجام داد و نتیجه داروی مورد نظر در اختیار مراکز پزشکی قرار گرفت تا در دورههای مختلف بر روی بیماران آزمایش شود. در نهایت رادیو دارو وارد فهرست دارویی کشور شد. حتی پژوهشگاه در برخی از موارد موفق شد قیمت این داروها را در تعرفه هم بیاورد تا پزشکان بتوانند از آن تعرفه استفاده کنند.
این متخصص داروسازی هسته ای خاطرنشان کرد: از میان 15 رادیو دارو که قرار داد تولید آنها منعقد شد در سال 89 و 90 هفت قلم رادیو دارو رونمایی شد و تاکنون تولید و کنترل کیفی هشت قلم رادیو داروی دیگر به پایان رسیده است و حداکثر تا دهه فجر امسال رونمایی خواهد شد.